brandwerend glas

Brandwerend glas

Normaal enkelglas breekt erg snel in het geval van brand door het temperatuurverschil wat ontstaat tussen de glasranden en het glasoppervlak. Enkelglas breekt al na circa 1 minuut, isolatieglas breekt al na een minuut of vier. Brandwerend glas zorgt voor veiligheid en zekerheid wanneer er brand uitbreekt. Dankzij brandwerend glas in uw ramen en glazen deuren heeft u een half uur tot twee uur extra wanneer er brand uitbreekt. Er is meer tijd om een veilige plek te zoeken als er brand in huis is, dankzij de beschermende factor. U leest hier meer over de eigenschappen, prestaties, certificering en de prijs van brandwerende beglazing. Neem ook gerust contact met ons op als u verdere informatie nodig heeft via het contactformulier of telefonisch via 085 500 9951.

Eigenschappen

De vereiste brandwerendheid bepaalt hoeveel glaspanelen van gehard veiligheidsglas worden gebruikt. Brandwerend enkelglas heeft één geharde ruit met een brandwerende coating. De beglazing is verkrijgbaar in 30 minuten of 60 minuten vertragingstijd. Brandwerende beglazing stopt de verspreiding van rook, gassen en vlammen, is zorgvuldig getest en afgestemd op het bouwbesluit en het houdt warmtestraling tegen. De beglazing is ook beschikbaar voor glazen deuren, bovendien heeft een brandwerende ruit geluidsisolerende eigenschappen.

Prestaties brandwerend enkelglas

Dankzij de opschuimende tussenlaag van het heldere UV-bestendige veiligheidsglas ontstaat er een isolerende barrière tegen stralingstransmissie voor maximaal twee uur op het moment dat er brand is. Tevens vormt er dankzij de beglazing een barrière tegen vlammen, toxische gassen en rook, hierdoor wordt het gevoel van veiligheid vergroot. Brandwerend glas wordt geclassificeerd naar prestatieniveau. Dit betekent dat het wordt gerangschikt naar de wijze van brandwering. De classificatie van brandwerende glazen gebeurt aan de hand van bepaalde richtlijnen. De Europese normen zijn als volgt: E is de vlamdichtheid van het glas, EW staat voor vlamdichtheid en warmtestraling en EI voor vlamdichtheid en temperatuur. De glazen in groep E zijn rookwerend en vlamdicht. Het is erg sterk maar geeft wel hitte af. Brandwerend glas in groep EW is eigenlijk hetzelfde, maar deze mag aanzienlijk minder hitte doorlaten dankzij een speciale coating. De beglazing in groep EI is brandwerend en houden hitte tegen tot 140 graden. De straling van warmte wordt bijna helemaal beperkt waardoor wordt voorkomen dat gassen, rook en vuur doorslaan. Deze normen zijn allen van invloed op de prijs.

Certificering

In de WBDBO-eis staan een aantal voorschriften met betrekking tot de ‘weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag’. De brandwerende ruiten en glazen deuren moeten voldoen aan 20, 30 minuten of 60 minuten WBDBO eis, afhankelijk van het type gebouw en de locatie. De 20 minuten WBDBO vindt plaats bij een inwendige scheiding tussen twee verblijfsruimten op verschillende woonlagen, de 30 minuten vindt plaats bij vluchtwegen en brandcompartimenten in gebouwen van maximaal 5 meter en de 60 minuten vindt plaats bij gebouwen hoger dan 5 meter maar maximaal 70 meter. Ook deze voorschriften zijn van invloed op de prijs.

  • Expert in dubbel glas!
  • Snelle levering van het glas
  • Uitstekende garantievoorwaarden
  • Snelle glasschade service!

brandwerende beglazing bestellen

Maximale maat

Brandwerende glaspanelen kunnen op maat gemaakt worden door de glashandel zodat ze in uw glazen deuren of kozijnen passen. Ze dienen allemaal getest te worden volgens de desbetreffende testnorm in Europa. De maximale maat van de glaspanelen staat aangegeven in het testrapport. De maximale maat van deze glaspanelen is ongeveer 1200mm x 2300mm (bxh). De maximale maat van de breedte en de hoogte van de ruit mogen niet omgewisseld worden, tenzij dit staat aangegeven in het testrapport.

Brandwerend glas prijzen

De prijzen van brandwerend glas liggen hoger dan die van normale glassoorten. De prijs van brandwerend glas hangt af van verschillende factoren, onder andere de certificering en de prestaties waaraan het glas voldoet. Hoe meer de brand wordt vertraagd, hoe hoger de prijs van de beglazing. Ook de prestatie groepen en WBDBO certificering zijn van invloed op de prijs. Bij brandwerende glazen kunt u rekenen op een prijs van €250 tot €500 per m2. Neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op via 085 500 9951.