Op zoek naar een schilder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis offertes vergelijken!

Wat kost een schilder?

De prijs voor schilderwerken ligt binnen rond de €35,- per uur of €40,- per vierkante meter. Bij buitenschilderwerk ligt de prijs van de schilder iets hoger, rond de €40,- per uur of zo’n €45,- per m². Het verschil zit hem in de extra materialen die buiten nodig zijn en de duurdere verf die voor buitenschilderwerk nodig is. Benieuwd wat uw schilderwerk gaat kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvang jij tot 5 offertes in uw mailbox: vergelijk de verschillende prijzen en kies de vakman met het beste aanbod!

Op deze pagina gaan we verder in op de kosten van een schilder. U leest over het gemiddelde uurtarief en krijgt prijsvoorbeelden voor verschillende schilderwerken. Tot slot geven we u handige bespaartips, zodat u nooit te veel betaalt!

Welke prijs hanteert de schilder?

De prijs van schilderwerken kan op twee manieren berekend worden: per vierkante meter of per uur. In de meeste gevallen wordt er bij eenvoudig schilderwerk een prijs per vierkante meter in rekening gebracht. Denk bijvoorbeeld aan het sauzen van de muren of plafonds, het verven van uw schutting of het lakken van de houten vloer.

Wanneer het om complexere schilderwerken gaat, zoals het verven van ramen, trappen en dakkapellen, gaat het in de meeste gevallen om een vaste uurprijs die u betaalt. Vind u zelf een uurtarief niet prettig, omdat dan vooraf niet precies weet wat u gaat betalen? Dan kunt u eventueel een totaalprijs afspreken.

schilderwerk kosten

Binnenschilder kosten

De kosten van een binnenschilder liggen gemiddeld rond de €35,- per uur of rond de €30,- per m². De exacte kosten hangen natuurlijk af van het schilderwerk dat u laat uitvoeren. Voor eenvoudig schilderwerk, zoals het schilderen van muren en plafonds, kunt u rekening houden met kosten rond de €15,- tot €20,- per m². Dit is snel en eenvoudig uit te voeren en de vakman heeft hier weinig extra materiaal voor nodig.

Het schilderen van de trap kost bijvoorbeeld €15,- tot €20,- per traptrede. Dit is een klus die tijd en aandacht vereist, zeker als de houten trap ook nog helemaal geschuurd moet worden.

Buitenschilder kosten

De prijs van schilderwerken buiten liggen doorgaans iets hoger. Het schilderen van een gevel kost gemiddeld €35,- tot €40,- per m² en voor het schilderen van een dakkapel betaalt u zo’n €550,-. De prijzen liggen iets hoger, omdat er hogere eisen worden gesteld aan het schilderwerk: het moet namelijk ook mooi blijven nadat het wordt blootgesteld aan zon en regen.

schilderwerken prijs in 2024

Omschrijving Gemiddelde prijs*
Binnenschilder
Per m² €30,- tot €35,-
Per uur €35,- tot €40,
Plafond of muren spuiten €6,- tot €10,- per m²
Plafond of muren sauzen €10,- tot €15,- per m²
Trap €35,- tot €40,- per uur
Buitenschilder
Per m² €35,- tot €40,-
Per uur €40,- tot €50,-
Gevel €35,- tot €40,- per m²
Kozijnen €35,- tot €50,- per uur
Deuren €120,- per deur
Dakkapel €550,- voor de hele dakkapel
*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Exacte kosten weten? Vergelijk dan gratis offertes!

Wat bepaalt de prijs van schilderwerken?

Het is goed om te weten dat de prijs per m² voor schilderwerken enorm kunnen verschillen. Dat komt doordat er nu eenmaal verschillende factoren zijn die de prijs beïnvloeden. Zo hoeft het schilderen van uw huis niet hetzelfde te kosten als het schilderen van het huis van de buren: zelfs niet als het gaat om hetzelfde oppervlak!

Hieronder leggen we uit welke factoren de totaalprijs beïnvloeden. Door hier zelf rekening mee te houden houd u zelf grip op de kosten! Hulp nodig met het vinden van de beste vakman? Vraag snel gratis offertes aan!

Welke klus u laat doen

De specifieke klus die u laat uitvoeren heeft misschien wel de grootste invloed op de prijs van de schilder. Zo ligt de prijs voor het verven van muren en plafonds relatief laag: dit is standaard werk dat een schilder snel klaar heeft. Hij heeft geen extra materiaal nodig en daardoor liggen de arbeidskosten nu eenmaal een stuk lager.

U kunt er eventueel voor kiezen om meerdere klussen met elkaar te combineren. In dat geval krijgt u vaak een mooie kwantumkorting: de prijs per vierkante meter daalt namelijk bij grotere klussen.

De ervaring van de schilders

Elke schilder hanteert een eigen uurtarief. Wat een schilder kost per uur, hangt onder meer af van de ervaring van de vakman. Hoe meer ervaren en gespecialiseerder de vakman is, des te hoger het uurtarief. Daar staat tegenover dat vaklui met meer ervaring de klussen vaak ook sneller afgerond hebben.

De lengte van het contract

Voor het onderhoud aan schilderwerk, zoals voor de raamkozijnen of dakkapel, kunt u een contract afsluiten. De vakman komt dan structureel langs om het schilderwerk te controleren en bij te werken. Zo ziet het er altijd weer netjes uit.

Kiest u voor een contract met een langere looptijd, dan liggen de kosten per schilderbeurt vaak lager dan bij een contract met een kortere looptijd. Weet u zeker dat u de komende 5 tot 10 jaar op dezelfde plek blijft wonen en wil u geen stress hebben van het schilderwerk? Dan is een onderhoudscontract met een langere looptijd een goed idee!

Besparen op de prijs van schilderwerken?

Vergelijk gratis offertes en vind een expert in jouw regio!

Gratis offertes vergelijken

Prijs schilderwerken per m2 of per uur afrekenen?

Zoals u in de prijstabel kunt zien, worden verschillende schilderklussen afgerekend per uur of juist per vierkante meter.

Wat is het verschil?

Bij grote standaard klussen wordt vaak gebruik gemaakt van een vaste prijs per vierkante meter. Denk aan het sauzen van de muren en plafonds of het schilderen van de gevel. Dit zijn relatief eenvoudige klussen die de vakman snel uit kan voeren. Voor sommige klussen, zoals het schilderen van de trap, wordt juist een uurprijs gerekend. Dat komt omdat de vakman hier naar verhouding meer tijd aan kwijt is.

Voor jou is het prettig om te weten waar u aan toe bent: in dat geval is een vaste prijs per vierkante meter een goede optie. Helaas heeft u niet altijd zelf de keuze! Gaat het om een grote klus, dan is het vaak ook een optie om een totaalprijs af te spreken. Zo weet u precies waar u aan toe bent.

Hoe gaat de schilder te werk bij verschillende werkzaamheden?

Hoe de schilder te werk gaat, hangt af van het soort schilderwerk dat u uitbesteedt. Binnenschilderwerk is bijvoorbeeld relatief eenvoudig en wordt snel uitgevoerd. Afhankelijk van het soort buitenschilderwerk zijn hier extra materialen voor nodig, zoals een steiger of ladder.

Hieronder gaan we dieper in op de werkwijze van ervaren schilders bij verschillende schilderwerken. Wil jij verzekerd zijn van de scherpste prijs? Start dan nu uw gratis offerteaanvraag!

Muur schilderen

Het schilderen van muren wordt heel vaak uitgevoerd door ervaren schilders. Met een nieuwe kleur op de muur krijgt uw woonkamer, slaapkamer of keuken een compleet andere uitstraling. Als u de muur laat schilderen door een vakman bent u verzekerd van een strak en streeploos resultaat wat nog jarenlang mooi blijft!

Plafond schilderen

Het schilderen van plafonds vereist iets meer voorbereiding: het plafond is iets lastiger te bereiken en bovendien moet de vloer en eventueel het meubilair vooraf afgedekt worden. Om uzelf de moeite te besparen is het mogelijk het plafond te laten schilderen door een vakman. U kunt het oppervlak laten sauzen, met een verfkwast en roller, of laten spuiten. Dit laatste is goedkoop omdat de verf snel en gelijkmatig wordt aangebracht.

schilder kosten

Ramen schilderen

De kozijnen, zeker van hout, hebben regelmatig nieuw schilderwerk nodig. Ze worden elke dag blootgesteld aan weer en wind en kunnen daardoor verkleuren, beschadigen en verouderen. Door de raamkozijnen elke 5 tot 7 jaar opnieuw te schilderen blijft u huis er netjes en verzorgd uitzien.

Trap schilderen

Het schilderen van de trap is één van de klussen die vaak uitbesteed wordt. De vakman schuurt de trap licht op (of helemaal, als dat nodig is) en brengt de verf aan op de traptreden. Dit doet hij door de treden om en om te schilderen. Zo kunt u tijdens het verven nog steeds naar boven of beneden lopen! Het schilderen van de trap is niet alleen belangrijk vanwege de uitstraling, maar ook vanwege de veiligheid. Versleten traptreden zijn spekglad, en kunnen valpartijen veroorzaken.

Deuren schilderen

Binnen- en buitendeuren hebben veel te verduren. Na verloop van tijd ontstaan er vieze vlekken op de deur, ontstaat er slijtage en kunnen er zelfs beschadigingen aan de lak ontstaan. Voor een nette en verzorgde uitstraling laat u de deuren schilderen door een vakman. U verwacht het misschien niet, maar de binnendeuren hebben een grote invloed op hoe uw huis eruitziet!

Gevels schilderen

Het schilderen van de gevel geeft een egaal en luxe uiterlijk. Dit wordt vaak gedaan om de gevel te beschermen tegen zon, vrieskou en neerslag. Na het schilderen van de gevel is het belangrijk om in ieder geval eens per 6 tot 10 jaar het schilderwerk bij te werken.

Om vochtproblemen te voorkomen, is het belangrijk om de goede verfsoort te gebruiken. De schilders verven u gevel meestal met acrylverf: deze verf ademt, waardoor vocht in de gevel wel uit de muur kan ontsnappen.

Schilderwerk zelf doen of schilder inhuren?

Veel mensen denken dat het schilderen van uw huis een eenvoudige klus is. Toch is het belangrijk om schilderwerk niet te onderschatten. U bent veel tijd en geld kwijt. Doordat veel mensen kwalitatief slechte verf gebruiken, moeten zij veel lagen aanbrengen voor een dekkend resultaat. Zo lopen de kosten snel op en bent u bovendien helemaal niet meer zoveel goedkoper uit!

Het inhuren van een schilder brengt u veel rust. De werkzaamheden zijn zo snel mogelijk afgerond en u hebt minder overlast in huis. Daar komt nog bij dat u zelf geen materialen hoeft te kopen en niet op zoek hoeft te gaan naar de beste verfsoort. Het eindresultaat van de schilder is prachtig: strak, streeploos en zonder vervelende druipers. Wilt u verzekerd zijn van het mooiste resultaat, schakel dan zeker een schilder in!

Vind de beste schilder met de scherpste prijs!

Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs!

Gratis offertes ontvangen

Let goed op de subsidies en btw

Wist u dat u in Nederland een verlaagd btw-tarief op schilderwerk betaalt? Als uw huis in ieder geval 2 jaar oud is, betaalt uw slechts 9% btw in plaats van de gebruikelijke 21% btw. Het verlaagde tarief is alleen geldig op de gebruikte materialen, de voorbereidende werkzaamheden, en het schilderen zelf. Werkzaamheden die te ver van de schilderwerken af staan vallen wel onder het normale btw-tarief. Bijvoorbeeld het vervangen van de kozijnen of vochtbestrijding. Meer hierover leest u op belastingdienst.nl.

Bespaartips: zo kan u de prijs van schilderwerken lager maken

Natuurlijk zijn er verschillende manieren waarop u de kosten zo laag mogelijk kunt houden. Help zelf mee, schakel een winterschilder in en profiteer van een verlaagd btw-tarief! Hieronder zetten we een aantal praktische tips voor jou op een rij, zodat u een schilder kunt inschakelen tegen de laagste prijs! Hulp nodig met het vinden van de beste schilder? Vraag snel gratis offertes aan!

Steek zelf de handen uit de mouwen

Door de schilder te helpen, houd u de arbeidskosten zo laag mogelijk. Een aantal werkzaamheden die u zelf kunt uitvoeren zijn het leeghalen van de betreffende ruimte, het afplakken van plinten en plafonds, het schuren van de trap of het herstellen van houtrot. Vraag de vakman welke klussen u nog meer kunt doen zonder dat u hem in de weg loopt.

Bespaar met een winterschilder

Met een winterschilder bespaart u tot wel 30% op de prijs! In de winter hebben de meeste schilders weinig klussen. Daarom bieden zij hun werkzaamheden aan tegen een lager tarief.

Een winterschilder kan tot wel 30% schelen, afhankelijk van de specifieke klus.

Maak gebruik van lage btw

Is uw huis nog net niet 2 jaar oud? Dan is het misschien slim om nog heel even te wachten voordat u een schildersbedrijf inhuurt. Vanaf 2 jaar profiteert u namelijk van een verlaagd btw-tarief van slechts 9%! Dit houdt in dat u tientallen tot zelfs honderden euro’s kunt besparen.

Vergelijk offertes

Omdat elke schilder een eigen tarief hanteert, is het verstandig om de prijzen van meerdere vakmannen met elkaar te vergelijken. U bent verzekerd van een eerlijke prijs en weet zeker dat u nooit te veel betaalt! Bovendien is het vergelijken van offertes gratis en helemaal vrijblijvend!

schilderwerk prijzen

Schilder nodig? Vergelijk gratis offertes!

De prijs van schilderwerken verschilt per situatie en hangt volledig af van het totale oppervlak, de verfsoort en het uurloon van de schilder. Wat kost een schilder? Gemiddeld €30,- tot €35,- per vierkante meter, maar dit verschilt per vakman. Wil jij zeker weten wat uw schilderwerk gaat kosten?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Na uw aanvraag krijgt u zo snel mogelijk de verschillende prijzen van maximaal 5 schilders in uw regio in uw mailbox. Vergelijk de offertes en kies zo de vakman met het beste aanbod: u bespaart namelijk tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is altijd gratis en u zit helemaal nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken

Recent aangevraagde schilder offertes

Schilder in Nijmegen
Binnenschilderwerk in Arnhem
Huis schilderen in Tilburg
Trap verven in Breda
Schildersbedrijf in Amsterdam
Buitenschilderwerk in Haarlem
Muur schilderen in Amersfoort
Gevel schilderen in Utrecht
Binnenschilder in Rotterdam
Buitenschilder in Dordrecht