trap verven

Trap verven

Het schilderen van uw trap is niet moeilijk, maar wel een flinke klus. Logisch dus, dat men vaak tegen het verven opkijkt. Wilt u weten welke verf geschikt is als trapverf? Heeft u geen idee met welke verf u een slijtvast resultaat krijgt? Ziet u op tegen het schuren van uw gesloten of open trap en huurt u liever een ervaren schilder uit ons netwerk in om uw traprenovatie uit handen te nemen? Onze schilders zijn ervaren in het schilderen van onder andere trappen, kozijnen, muren en plafonds. Benieuwd naar de kosten van een traprenovatie? Vul het contactformulier in en doe vrijblijvend een offerteaanvraag. Vervolgens ontvangt u diverse offertes (max. 5) van schilders uit uw regio. Vergelijk deze zelf op prijs en aanbod!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij het verven van uw trap. Voordat u kunt beginnen met schilderen zult u uw houten traptreden schilderklaar moeten maken. Dit doet u door het verwijderen van de trapbekleding en het schoonmaken en ontvetten van het hout. Een slijtvast resultaat krijgt u als u alle lagen verf of trapverf wegschuurt zodat u kaal hout overhoudt. Indien uw trapverf of antislipverf nog in goede staat is dan is een volledige traprenovatie overbodig en hoeft u uw houten traptreden enkel licht op te schuren. Afhankelijk van de staat van uw trap krabt u eerst de bladderende trapverf weg voordat u gaat schuren. Als er beschadigingen zijn zoals gaatjes of scheuren, dan kan u deze repareren door ze op te vullen met een vulmiddel. Maak het oppervlak na het schuren stofvrij en ga dan uw muur en vloer afplakken met afplaktape. U kunt nu beginnen met het schilderen.

Welke verf voor de trap?

Bij een traprenovatie is niet iedere soort verf geschikt als trapverf. Hoogglans verf wordt afgeraden om mee te schilderen, omdat dit een gladde lak is. In plaats hiervan kan u schilderen met een zijdeglans verf die stroever is. Om er zeker van te zijn dat uw verf geschikt is gebruikt u een speciale trapverf bij het verven. Trapverf is namelijk slijtvast. Uw traptreden gaan veel gebruikt worden en zijn gevoelig voor slijtage. Als u gaat schilderen met een trapverf die slijtvast is voorkomt u lelijke plekken en beschermt u uw trap. Lopen u of uw kinderen vaak op sokken de trap op en wilt u de kans op uitglijden zo klein mogelijk maken? Voor een slijtvast en stroef resultaat kunt u het best verven met een antislipverf. Wilt u weten welke trapverf of antislipverf geschikt is voor uw traptreden? Laat u goed informeren door een ervaren schilder.


Primer aanbrengen

Voor een slijtvast resultaat is het verstandig om bij uw traprenovatie in ieder geval twee lagen grondverf te schilderen voordat u de trapverf of antislipverf aanbrengt. Als u uw trap met een lichte trapverf of antislipverf wilt verven, kiest u een witte grondverf. Gaat u schilderen met een donkere trapverf of antislipverf? Verf dan met een grijze grondverf. Breng bij de traprenovatie de eerste laag grondverf aan op een droge en stofvrije ondergrond. Na een uur of 6 is de eerste laag grondverf droog genoeg om overheen te verven. Als u ontevreden bent met het resultaat op uw open trap, kan u het hout licht opschuren voordat u de tweede laag gaat schilderen. Om uw lak slijtvast te maken brengt u deze ook in twee lagen aan. Zo krijgt u het beste en meest slijtvaste resultaat.

Tips voor het verven van de trap

Het verven is geen ingewikkelde klus, maar om tot een slijtvast resultaat te komen bent u wel een tijd bezig. Als u deze tijd liever aan leukere activiteiten dan schilderen besteedt, huur dan een schilder in. Een schilder gebruikt altijd de juiste trapverf of antislipverf zodat uw open (of gesloten) trap na de traprenovatie gegarandeerd slijtvast is. Als u liever zelf gaat verven dan heeft u wellicht baat bij de volgende tips. Omdat u tijdens uw traprenovatie en het verven nog gewoon naar boven en beneden moet lopen, is het verstandig om uw treden om en om te gaan schilderen met trapverf of antislipverf. Zo kunt u op de onbewerkte treden nog blijven lopen en voorkomt u dat uw verse trapverf of antislipverf beschadigd raakt. Wilt u ook de kieren in uw houten trap opvullen? Gebruik hiervoor een kit die u kunt verven.

trap schilderen

Vergeet de trapleuning niet

Behalve uw traptreden is ook de trapleuning gevoelig voor slijtage. Om beschadigingen en lelijke plekken te voorkomen moet ook de leuning slijtvast zijn. Het verven van een houten leuning lijkt een gemakkelijk klusje, maar omdat een trapleuning aardig lang is kan het best ingewikkeld zijn. Voor het beste resultaat schroeft u de leuning van de muur en gaat u deze schilderen op een plek waar u overal gemakkelijk bij kan. Ook bij een houten trapleuning geldt: eerst ontvetten en schuren. Als er op uw leuning al meerdere lagen verf zitten, zult u deze lagen eerst moeten verwijderen. Als de houten leuning helemaal kaal is kunt u gaan verven met een grondverf. Voor het beste, slijtvast resultaat brengt u hierna nog twee lagen verf aan. Als u een ervaren schilder inhuurt voor uw traprenovatie, dan zal de schilder op de trapleuningen schilderen.

trapverf slijtvast

Zelf doen of een schilder inhuren?

Het schilderen van uw trap is geen ingewikkelde klus, maar een traprenovatie kost wel tijd en aandacht. Het is voor uw veiligheid belangrijk dat de treden slijtvast en niet glad zijn. Als u het leuk vindt om zelf uw traprenovatie te doen dan bespaart u het geld van een schilder en kost het u alleen de trapverf of antislipverf en de tijd. Heeft u geen tijd of zin om uw trap zelf te schilderen? Dan kunt u het verven van uw open trap overlaten aan een schilder van een ervaren schildersbedrijf. Wilt u uw trap laten verven, dan kunnen de kosten variëren van €200,- tot €750,-. Dit hangt onder andere af van de ondergrond, of u een open- of gesloten trap heeft en welke antislipverf als trapverf gebruikt wordt. Wilt u weten wat een schilder uit ons netwerk kan betekenen? Vul dan vrijblijvend ons contactformulier in.

schilder trap

Vrijblijvend offertes aanvragen

Heeft uw trap een update nodig en bent u op zoek naar een schilder die uw open of gesloten, houten trap slijtvast kan verven? Weet u niet waar u moet beginnen met het schilderen van uw houten trap? Of heeft u geen idee welke verf geschikt is als antislipverf of trapverf? Bent u nieuwsgierig wat ons netwerk van schilders voor u kan betekenen? Als u geen zin heeft om uw eigen trap te schilderen of als u een ander deel van uw huis wilt laten verven, dan bent u bij ons aan het juiste adres. De schilders zijn ervaren in het schilderen van o.a. trappen, kozijnen, dakkapellen en keukens. Als u ons contactformulier invult sturen wij u meerdere offertes toe van erkende schildersbedrijven uit uw regio, zodat u zelf een schilder kunt selecteren.